Atelierul Familiei

Aici copii și tinerii din centre de plasament vin cu drag să se joace, să invețe, să lucreze ca să se deprindă cu responsabilităti noi. Tot aici găsesc refugiu atunci când viața le pune la pământ.

Visul a început să prind contur din 2018 și mai avem până să ajungem la solar, în care sa lucram și ne bucurăm, o pistă de bicilete în jurul propietătii, mini-ferma de animale de hrănit, mângâiat și de iubit si multe alte activități!

 

Dezvoltare personală

Pornind de la viziunea noastră, un domeniu esențial în care investim resurse, este creșterea individuală. Dacă ne imaginăm grupurile cu care colaborăm sub forma unor cercuri concentrice, cel mai indepărtat cerc sunt grupurile cu care ne întălnim o dată pe lună sau cu ocazia evenimentelor speciale, iar cercul cel mai restrâns îl reprezintă cei care sunt cel mai aproape de noi și care au un grad ridicat de disponibilitate și implicare. Pentru aceștia din urmă construim programe speciale destinate dezvoltării personale. În cadrul lor includem întâlniri săptămânale de consiliere unu la unu, grupuri de suport, studiu biblic, consiliere în carieră, vizite medicale și alte activități personalizate în funcție de nevoi specifice.

 

Pregătirea voluntarilor

Noi sperăm ca oricine ni se alatură, indiferent pe ce durată de timp, va pleca de la noi cu mai multe cunoștințe, mai pregătit pentru viață și cu o mai bună înţelegere a ce înseamnă voluntariat, compasiune pentru persone dezavantajate și lucru în echipă. În acest scop, avem pregătiri lunare în care încercăm să prezentăm într-un mod practic și ușor de asimilat lucruri legate de particularitățile vîrstelor cărora ne adresam, notiuni de gestionare a unui grup de copii, recompense și alte asemenea informații utile în munca noastra. De asemenea organizăm două ieșiri de weekend în fiecare an, unde urmărim să realizăm coeziune în echipa de voluntari și să punem noi înșine în practică noțiunile pe care le sugerăm grupurilor de copii și tineri cu care interacționăm. De fiecare dată ne întoarcem din aceste ieșiri cu senzația unei de întâlniri de familie, o înțelegere mai profundă a celorlalți și dorința de a dărui mai departe ce am acumulat.

 

Activități periodice

O parte importantă a programelor noastre sunt programele săptămânale desfășurate în cadrul centrelor cu care colaborăm. Activitățile presupun în principal o parte de craft (lucru manual), una de lecţie, filmuleţ sau poveste şi o parte dedicată jocurilor. Programele se desfăşoară conform unei teme anuale, împărţită pe mai multe subteme, ce sunt recapitulate şi puse mai mult în practică în taberele de vară. În afara acestor activităţi, cu ocazia sărbătorilor, Crăciun, Paşti, tabere, organizăm activităţi prelungite la care participă şi colaboratorii noştri din Canada. Acestea se desfăşoară pe mai multe zile în care, pe lângă activităţi specifice perioadei, organizăm şi excursii sau diverse ieşiri care să aducă îmbunătăţiri la viaţa socială, culturală a copiilor şi a voluntarilor.

 

Tabere/excursii tematice.

“Camp Discovery” este ca un nume de cod – de fiecare dată când copiii aud acest nume, li se lumineaza fețele și se întreabă cu nerăbdare când va fii data viitoare când se va desfășura.

În realitate, acesta este numele taberelor organizate de noi în fiecare vară. Totul a început acum aproape 13 ani, cu un vis, întocmai ca toate celelalte activități ale noastre. Scopul taberelor și ieșirilor de weekend este acela de a oferi copiilor câteva zile de bucurie, de provocări si reușite. Dorim să le oferim un mediu sigur, în care să aibă curajul să fie ei înșiși, dar în același timp să fie provocați să viseze, să spere la mai mult.