Atelierul Familiei

Aici, copiii și tinerii din sistem vin cu drag să se joace, să învețe, să facă diverse activități practice, să se deprindă cu mici responsabilități și să găsească un refugiu atunci când viața îi pune la pământ.

Visul a început să prindă contur în 2018 și dintre proiectele viitoare amintim: un solar pentru cultivarea legumelor și fructelor bio, în care să lucrăm și să ne deprindem cu un stil de viață sănătos – începând de la hrana pe care o consumăm, o pistă de biciclete în jurul proprietății, mini-fermă cu animale de mângâiat, iubit și îngrijit si multe alte activități sănătoase care le dezvoltă abilitățile de gestionare a timpului și resurselor primite și îi responsabilizează dându-le sentimentul de apartenență.

Pregătirea voluntarilor

Ne-am propus ca oricine ni se alătură, indiferent pe ce durată de timp, va pleca de la noi cu mai multe cunoștințe, mai pregătit pentru viață și cu o mai bună înţelegere a ce înseamnă voluntariat, compasiune pentru persone dezavantajate și lucrul în echipă. În acest scop, avem pregătiri lunare în care prezentăm într-un mod practic și ușor de asimilat lucruri legate de particularitățile vârstelor copiilor cărora ne adresăm, noțiuni de gestionare a unui grup de copii, recompense și alte asemenea informații utile în munca noastră. De asemenea organizăm două ieșiri de weekend în fiecare an, unde urmărim să realizăm coeziune în echipa de voluntari și să punem noi înșine în practică noțiunile pe care le sugerăm grupurilor de copii și tineri cu care interacționăm. De fiecare dată ne întoarcem din aceste ieșiri cu senzația unei întâlniri de familie, o înțelegere mai profundă a celorlalți și dorința de a dărui mai departe ce am acumulat.

Activități periodice

O parte importantă a programelor noastre sunt programele săptămânale desfășurate în cadrul centrelor cu care colaborăm. Activitățile presupun în principal o parte de craft (lucru manual), una de lecţie, filmuleţ sau poveste şi o parte dedicată jocurilor. Programele se desfăşoară conform unei teme anuale, împărţită pe mai multe subteme, ce sunt recapitulate şi puse mai mult în practică în taberele de vară. În afara acestor activităţi, cu ocazia sărbătorilor, Crăciun, Paşti, tabere, organizăm activităţi prelungite la care participă şi colaboratorii noştri din Canada. Acestea se desfăşoară pe mai multe zile în care, pe lângă activităţi specifice perioadei, organizăm şi excursii sau diverse ieşiri care să aducă îmbunătăţiri la viaţa socială, culturală a copiilor şi a voluntarilor.

Tabere/excursii tematice

“Camp Discovery” este ca un nume de cod – de fiecare dată când copiii aud acest nume, li se luminează fețele și se întreabă cu nerăbdare când va fi data viitoare când se va desfășura.

În realitate, acesta este numele taberelor organizate de noi în fiecare vară. Totul a început acum aproape 13 ani, cu un vis, întocmai ca toate celelalte activități ale noastre. Scopul taberelor și ieșirilor de weekend este acela de a oferi copiilor câteva zile de bucurie, de provocări și reușite. Dorim să le oferim un mediu sigur, în care să aibă curajul să fie ei înșiși, dar în același timp să fie provocați să se dezvolte, să viseze, să spere la mai mult.